Riscurile expunerii foriștilor la flori contaminate cu pesticide

Acasă Forumuri Sănătate Expunerea la substanțe periculoase Riscurile expunerii foriștilor la flori contaminate cu pesticide

Vezi 0 fire de răspunsuri
  • Autor
    Articole
    • #765
      vreauflorarie.ro
      Moderator

      Florile sunt tratate cu pesticide.

      Floriștii manipulează zilnic un număr mare de flori și pot fi expuși la reziduurile de pesticide.

      Plantele și florile care se comercializează în florării și supermarketuri trebuie să respecte niște reglementări stricte privind răspândirea de dăunători sau boli. Astfel pe plantațiii se folosesc o gamă largă de pesticide în vederea combaterii dăunătorilor și bolilor ce apar la culturile de flori.

      Citeam deunăzi un articol despre riscurile la care floristele se expun lucrând cu flori și plante. Potrivit acestui articol s-au prelevat probe de la 90 de buchete dintre cele mai vândute în Belgia.

      Buchetele au fost realizate în 50 de florării din 7 orașe din Belgia și de la supermarketuri din diferite regiuni. Probele au fost supuse testării într-un laborator acreditat care utilizează o tehnică cu mai multe reziduuri și o combinație de testare prin cromatografie gazoasă și cromatografie lichidă. Rezultatul a fost unul surprinzător fiind găsite 107 substanțe active, în medie 10 substanțe active per buchet de flori.

      Din analize reiese faptul că trandafirii sunt cele mai contaminate flori cu o concentrație de 14 substanțe la fiecare probă. Unele substanțe active prezentau o toxicitate maximă iar expunerea la acestea produc efecte direct asupra sistemului nervos al celor ce le manevrează constant. Conform testărilor fungicidele, dodemorf, propamocarb și procimidină au fost cele mai prezente și în concentrații îngrijorătoare.

      De asemenea s-a realizat un studiu la care au participat 20 de florari voluntari din provincia Namur și din Bruxelles pentru a evalua expunerea lucrătorilor la reziduuri de pesticide. Au fost distribuite fiecăruia câte 2 perechi de mănuși de bumbac și au fost purtate timp de două zile la manipularea florilor tăiate și la pregătirea buchetelor. Mănușile au fost colectate, cântărite, tăiate în bucăți mici și depozitate la temperatură de -18 grade Celsius pânaă la laboratorul unde au fost supuse testării. Depunerile reziduale de pesticide de pe mănuși au fost analizate în laboratorul Primoris Technologiepark, Zwijnaarde din Belgia care deține acreditare BELAC conform ISO/CEI 17025.  Pe probe s-au detectat aproximativ 500 de substanțe active diferite. Toate probele erau contaminate cu niveluri ridicate de reziduurile pesticide pentru majoritatea substanțelor active. 14 substanțe active azoxystrobină (80%), benomil (95%), boscalid (90%), clofentezină (90%), fenhexamid (85%), flonicamid (90%), fludioxonil (85%), fluopiram (80%), imidacloprid (75%), iprodiona (95%), lufenuron (90%), metiocarb (75%), procimidona (85%) și spiroxamina (80%) au fost detectate. Unele dintre ele prezentau un nivel de aproape patru ori limita acceptabilă de expunere.

      Se recomandă a nu se folosi mănuși din latex pentru că nu sunt potrivite deoarece unele pesticide pot trece prin latex. Cele mai bune mănuși sunt cele cauciucate și cu căptușeală pe interior. Bumbacul este de asemenea potrivit dacă este spălat în fiecare zi deși mai puțin practic atunci când se udă. Trebuie să ne spălăm întotdeauna brațele și mâinile după manipularea florilor.

      Nu consumați niciodată flori comestibile din comerț ca busuioc, mentă, oregano la ghiveci cu excepția cazului în care sunt garantate că nu sunt pesticide sau substanțe chimice și sunt sigure pentru consum. Tot aici nu se recomandă să sprijinim fermierii care susțin măsuri de control cu ​​pesticide cu conținut scăzut de substanțe chimice, cum ar fi IPM (managementul integrat al dăunătorilor), strategiile de control biologic și metodele de agricultură ecologică.

      Efecte asupra sănătății.

      Dragi floriste, zilnic suntem expuse contactul cu reziduuri de pesticide care ne afectează în timp. Recomandarea este protejarea mâinilor prin folosirea mănușilor cauciucate și căptușite, purtarea chiar a măștii de protecție și a pantalonilor sau bluzelor cu mânecă lungă la momentul manevrării florilor. Astfel evităm probleme de sănătate cum ar fi alergii de contact, dermatite, probleme respiratorii, patologii neurologice, endocrine, hormonale, fertilitate.
      De asemenea cei care nu lucrează zi de zi cu flori dar își cumpără flori din hipermarketuri pentru decorul casei sau a grădinii le este recomandat să poarte mănuși de cauciuc și să nu le așeze lângă fructe și legume proaspete, alimente sau în împrejurimea copiilor mici.
      Eu personal recomand cumpărarea florilor din florării unde prezența ambalajului de hârtie, folii, cutii sau coșuri impune neatingerea directă a tijelor florilor.

      De ce nu cumpăr flori importate din Ecuador sau Kenya.

      Foarte în vogă sunt trandafirii de Ecuador sau Kenya. Sunt spectaculoși, mari, petale tari, rezistenți în florării și parcă prea perfecți. Eu îi prefer pe cei ce provin din fermele din Olanda sau Anglia datorită aspectului lor natural, a petalelor fine si a gingășiei lor. Un alt motiv pentru care nu prefer flori de proveniență Ecuador este lipsa de reglementări a guvernului privind folosirea pesticidelor în industria florilor din această țară.

      Trebuie să prețuim sănătatea și să ne documentăm despre riscurile meseriei noastre. Este îngrijorător că multe dintre noi nu manipulează corespunzător florile și nu folosesc mănuși sau îmbrăcăminte adecvată pentru a evita contactul cu reziduuri de pesticide.

Vezi 0 fire de răspunsuri
  • Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.